Plantem-nos! Prou de MoodZ

04.01.2021

"El que pretenia ser una aposta per arribar i atraure a tots aquells joves orfes d'una oferta que s'adeqüés a les seves necessitats ha acabat essent una aposta per la ximpleria, la mediocritat i el malbaratament"


Ja fa uns quants mesos que els joves catalans estem patint les nefastes conseqüències de la decisió de TV3 d'haver creat una plataforma juvenil, MoodZ, sense haver fet cap tipus de prova pilot. El pla del sr Sanchís -director de la televisió pública- per tal d'engegar de qualsevol manera aquest canal suposadament dirigit a tots els joves amb desenes de milers d'euros de pressupost durant 8 mesos (61.994'05€ de la productora Bombilla Media juntament amb el pressupost adjunt de TV3) ha fet aigües.

Els joves que ens agrada la televisió ens mereixem molt més que MoodZ. El que pretenia ser una aposta per arribar i atraure a tots aquells joves orfes d'una oferta que s'adeqüés a les seves necessitats ha acabat essent una aposta per la ximpleria, la mediocritat i el malbaratament.

Tot i el gran encert de les campanades 'Cap d'any Z' -al César lo que es del César-, MoodZ no descansa un dia sense promocionar contingut que l'únic que fa és denigrar la imatge de la joventut. En comptes de fer programes que puguin fer creure als joves en un futur més pròsper i més brillant, MoodZ prefereix potenciar formats tipus "et raparies per 50 euros?" o ja directament fer una classe magistral explicant els tipus de genitals i les seves formes i variants. Un contingut més propi del RedTube català que de la televisió pública i de qualitat que ens mereixem i que ja fa molts anys que ens ha abandonat. Quins temps els del 3XL...

I a tot això, després ens fem creus mirant com carai som el país amb més atur juvenil de la Unió Europea amb una tassa superior al 43%... No tenim remei.

Fent gala de l'esperit constructiu i de suma que em caracteritza sempre, vull acabar el meu primer escrit llençant un repte. Proposo a l'equip executiu de MoodZ quatre seccions/programes que contribuirien molt més a fer dels joves una peça clau en el futur més proper de la nostra societat:

  1. 'EscacZ': Els escacs és un esport que fomenta la creativitat i l'estratègia. També la sociabilitat, la resistència a les frustracions, el control a la impulsivitat i el saber perdre, entre d'altres valors. En altres països és una assignatura que ja està implementada a les escoles. Urgeix que la televisió pública ensenyi a jugar a escacs als més joves, i més quan a Catalunya hi ha grans mestres com Josep Oms, Marc Narciso o Josep Manuel López.
  2. GeMOODgrafia: La incultura geogràfica que regna avui dia entre la joventut és força preocupant. MoodZ hauria d'iniciar urgentment un programa en el que es motivés els joves a saber cada vegada més sobre geografia mundial. No ens val saber només la distribució de les províncies i de les comarques de Catalunya. Els catalans ens mereixem una TV que -repeteixo- amb un elevat pressupost públic ens faci veure què hi ha més amunt dels Pirineus i més avall de les Cases d'Alcanar. Muntanyes, rius, llacs, arxipèlags, guèisers, icebergs, capitals... Un món per descobrir, un món per il·lusionar-se i gaudir.
  3. EmpreMOODoria: Un ja neix sent o no emprenedor. Aquells que hi neixen tard o d'hora acaben desenvolupant aquesta aptitud innata d'una manera o d'una altra, però també n'hi ha d'aquells que es poden acabar convertint en emprenedors sense haver-hi nascut. Mitjançant un canal juvenil de qualitat es podria donar un cop de mà a totes aquelles persones a adquirir un esperit crític, constructiu, propositiu i de futur que ajudés els i les joves a emprendre, a posar en marxa els seus projectes de futur, a engegar un negoci, a creure en el propi esperit de millora. A començar, a inaugurar, a creure-hi.
  4. 'pZicologia': La majoria de joves segueixen tenint una perspectiva distorsionada sobre el camp de la psicologia i ho veuen com quelcom perillós, inusual, negatiu o inclús obscè. És un deure de MoodZ fer veure a les noves generacions que anar al psicòleg NO és dolent, sinó tot el contrari. A més, sembla mentida, però en ple segle XXI s'ha de seguir pagant per anar al psicòleg. Cal que MoodZ i TV3 facin quelcom al respecte. També és responsabilitat seva.

Desitjant que, per fi, MoodZ posi remei a aquest desgavell i, ara sí, produeixin contingut que realment cridi l'atenció dels joves. Jo seré el primer que el miraré. Altres amb molt menys estan fent molt més... Prou de Mood Z. O, més ben dit, prou d'aquest Mood Z!